جلسه دفاع از پیشنهادیه رساله دکتری (آقای داریوش عبدالهی)

موضوع: میکرو/نانو کامپوزیت‎های زیست تخریب‎پذیر پلی لاکتیک اسید(PLA) /سلولز حافظه ‎دار در ساخت ماسک‎های تثبیت با فناوری پرینت سه بعدی مستقیم (LDM)/کلندرینگ

ارائه دهنده: داریوش عبدالهی

استاد راهنما: دکتر مهدی کاروان

اساتید داور: دکتر علیرضا علافچیان، دکتر محسن بدرسما، دکتر پیمان مصدق

چکيده

امروزه پلیمرها نقش وسیعی در طراحی و ساخت قطعات در حوزه‎های مختلف به خصوص پزشکی، اتاق عمل و مراقبت و درمان دارند که به ویژه امروزه در راستای ارتقاء حوزه سلامت و اهمیت آن در زندگی مردم در جامعه نقش کلیدی پیدا کرده به طوری‎که دولت‎ها را برآن داشته تا با ترویج مواد زیست‎تخریب‎پذیر، فناوری‎های نوین در خصوص مواد پلیمری و رسوخ فناوری‎های نوین مانند نانو و مواد هوشمند و استفاده از مزایای روش‎های ساخت پیشرفته با در نظر گرفتن صرفه‎جویی در انرژی و کاهش هزینه‎ها، سیاست‎های زیست محیطی جدیدی را در پیش گیرند. تحقیقات نشان می‎دهد که فرآوری کم هزینه محصولات میکرو/نانو کامپوزیتی زیست تخریب‎پذیر با خواص چند منظوره از قبیل انعطاف‎پذیری و حافظه‎داری و با بهره‎گیری از روش‌های نوین ساخت در حوزه‎های صنایع پزشکی هنوز دارای چالش‎هایی نظیر فقدان اطلاعات در خصوص مواد متشکله، فرآیندپذیری و خواص هدف است. به طور مشخص، به دلیل مشکلات فعلی موجود در خصوص فرمولاسیون مواد و فرآیند ساخت ورق‎های تثبیت اندام در رادیوتراپی و آتل‌بندی با قابلیت شکل‌دهی مجدد،  اهمیت دستیابی به توسعه ورق‌های پلیمری با شکل‌پذیری مجدد مشخص‌تر می‎گردد. اسپلینت‎ها و ماسک‎های تثبیت‎کننده مورد استفاده معمولا دارای استحکام تثبیت پایین و هزینه بالا و ساختار غیر زیست تخریب‎پذیر بوده، دارای هندسه پیچیده و عدم قابلیت شخصی‎سازی کردن را داشته که خود نیازمند تجهیزات متعدد پیچیده و پر هزینه می‎باشند. همچنین استفاده از پلیمرهای زیست تخریب‎پذیر عموماً دارای دمای انتقالی بالا بوده که با افزودن مواد افزودنی زیستی این مهم چالشی‎تر نیز می‎گردد. از طرفی روش‎های مرسوم فرآوری کامپوزیت‎های پلیمری مانع توزیع ذرات به ویژه در درصدهای بالای الیاف بوده که به طور نامطلوب روی خواص حافظه‎داری، زیست تخریب‎پذیری و فرآیند ساخت پرینت سه بعدی مرسوم به دلیل تردی و افزایش ویسکوزیته و دمای ذوب اثر می‎گذارد. از سوی دیگر تغذیه میکرو/نانو مواد سلولز با درصد بالا در اکسترودر جهت تهیه فیلامنت پرینت سه بعدی با سطح تفرق بالای ذرات تقریباً غیرممکن است. همچنین مواد پایه گیاهی طبیعی عموماً با پلیمرهای رایج سازگاری شیمیایی نداشته و منجر به برهم‎کنش ضعیف با پلیمرهای زیستی می‎شوند. هدف اصلی این پژوهش دستیابی به فرمولاسیون و روش ساخت پلیمرهای زیست تخریب‎پذیر و شکل‎پذیر  با خواص حافظه‎شکلی توسط روش پرینت سه بعدی مستقیم(LDM)  با حذف نیاز به فیلامنت بوده که با بهبود خواص ارائه شده توسط فناوری میکرو/ نانو در تولید قطعات پزشکی و به طور مشخص ساخت اسپلینت‎ها و ماسک‌های تثبیت پرتودرمانی و یا آتل‌بندی کاربرد دارند. در این پژوهش از پلیمرها و آمیزه‎ها با خواص تخریب‌پذیری استفاده می‎شود که طی مراحل پیش فرآیند در توزیع ذرات میکرو/ نانوذرات پایه معدنی و یا گیاهی و تهیه کامپاند کامپوزیتی (مستربچ) و استفاده از روش‎های ترکیب مذاب دیگر، ارتباط بین فرآیند-ساختار-خواص نمونه‎ها ارزیابی می‎گردد. به منظور دستیابی به هدف اصلی رساله، روش‎های دیسپارسیون متفاوت غیر ذوبی نظیر آلتراسونیک و برشی انرژی بالا و ترکیب در حالت جامد بر اساس فرکانس تشدید مورد استفاده قرار گرفته و به دنبال آن سطح دیسپارسیون و هموژن‎سازی کامپاند با روش‎های ذوبی تهیه کامپاند نظیر کلندرینگ ترکیب مذاب تحت تنش بالا و اکسترودر ارتقاء می‎یابد. کامپاند زیست تخریب‎پذیر میکرو/نانوکامپوزیتی حاصل به عنوان ورودی سامانه پرینت سه بعدی مستقیم مورد استفاده قرار گرفته و به منظور مقایسه خواص و درک بهتر اثر فرآیند ساخت و تفرق ذرات با تمرکز بر دستیابی به فرمولاسیون بهینه مواد متشکله و فرآیند، ورق‎های تهیه شده از روش کلندرینگ و یا روش پرس گرم با نمونه‎های تهیه شده توسط روش پرینت مستقیم مورد ارزیابی قرار می‎گیرند. در کنار دستیابی به دانش فنی مواد متشکله ورق‎های شکل‎پذیر زیست تخریب‎پذیر، استفاده از روش ساخت در زمینه تفرق ذرات و تهیه ترکیب هموژن کامپاند از روش کلندرینگ و استفاده از پرینت مستقیم آمیزه کامپوزیتی با حذف فیلامنت در مقایسه با روش‎های مرسوم ساخت از جمله نوآوری‎های تحقیق می‎باشد.

کلمات کليدی: زیست تخریب‎پذیر، پلیمرهای حافظه‎شکلی، الیاف سلولزی، کنف، ماسک‎های تثبیت، اسپلینت، پرینت سه بعدی مستقیم، میکرو/نانوکامپوزیت