جلسه دفاع پایان ­نامه کارشناسی ارشد (آقای محمدعلی طالبیان)

موضوع:  بهینه سازی اجکتور مافوق صوت با استفاده از روش الحاقی به­ همراه مطالعه­ ی عددی  تاثیر حفره روی عملکرد اجکتور

ارائه دهنده: محمد علی طالبیان

استادان راهنما: دکتر مهدی نیلی احمدآبادی

استادان داور: دکتر احمد سوهانکار اصفهان - دکتر ایمان چیت ساز

چکیده:

اجکتورها کاربردهای زیادی از جمله ایجاد خلا یا مکش دارند و در مواردی جایگزین مناسب پمپ­ ها هستند. کارایی اجکتور بصورت نسبت مکش تعریف می شود که برابر نسبت دبی جرمی سیال ثانویه مکش شده به سیال اولیه محرک است. کارایی اجکتورها هم در نقطه­ ی طراحی و هم در نقاط خارج طراحی با پس فشار­های بیشتر دارای اهمیت است. بسته به نسبت مساحت خروجی به مساحت گلوگاه نازل همگرا-واگرا، سیال فراصوت خروجی از نازل می­ تواند یکی از سه حالت فرومنبسط، آیزنتروپیک و فرامنبسط را داشته باشد. با توجه به تفاوت های ساختاری جریان سیال خروجی از نازل اولیه در سه حالت مذکور، هندسه­­ ی دیواره­ های اجکتور نقش مهمی در کارایی اجکتور دارد. در بخش اول این پژوهش، بهینه سازی هندسه اجکتور در هر سه حالت فرومنبسط، آیزنتروپیک و فرامنبسط بطور جداگانه انجام شد. در بهینه سازی صورت گرفته، هندسه نازل اولیه ثابت و دیواره های مجرای ثانویه، محفظه اختلاط و دیفیوزر با استفاده از ترکیب بهینه سازی پارامتری و الحاقی اصلاح شد. در بهینه سازی پارامتری، ارتفاع بهینه­ ی محفظه­ ی اختلاط به ازای حالت های مختلف جریان اولیه فراصوت خروجی بدست آمد. سپس، پروفیل بهینه­ ی دیواره های مجرای ثانویه، محفظه مکش و محفظه اختلاط با استفاده از حل معادلات الحاقی در ماژول الحاقی نرم­افزار انسیس فلوئنت محاسبه شد.  بهینه سازی الحاقی توانست نسبت مکش را به ترتیب 20/5، 15/3 و 16/5 درصد برای حالت فرومنبسط، آیزنتروپیک و فرامنبسط افزایش دهد. برای ارزیابی تابع هدف، از حلگر جریان لزج تراکم پذیر فشار مبنا با مدل آشفتگی k_ω sst استفاده شده است.

افت کارایی اجکتورها در پس ­فشارهای بیشتر از پس ­فشار طراحی، یکی از چالش های طراحی اجکتورها است. لذا، در بخش دوم پژوهش، ایده­ ی افزودن حفره آیرودینامیکی به محفظه­ ی اختلاط اجکتور به منظور افزایش کارایی اجکتور در پس فشارهای بیشتر از نقطه­ی طراحی مورد بررسی عددی قرار گرفت و بهینه سازی ترکیبی پارامتری و الحاقی روی حفره های افزوده شده صورت گرفت. نتایج این بخش نشان داد افزودن حفره بهینه در پس فشارهای بالا کارایی اجکتور را بطور قابل ملاحظه­ ای افزایش می دهد که باعث افزایش قابل توجه محدوده عملکردی اجکتور می­ شود. اجکتور دارای کویتی به ازای 10 درصد افزایش پس فشار نسبت مکش را به میزان 50 درصد در مقایسه با اجکتور بدون کویتی افزایش داده است.